Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
Tage Åkesson i Falbygdens Flygklubb har tilldelats FSF:s förtjänstmedalj i guld. "Segelflygtiden har varit fantastisk, och jag tänker hålla på så länge det går". Foto: Kjell Folkesson.

Tage Åkesson i Falbygdens Flygklubb har tilldelats FSF:s förtjänstmedalj i guld. "Segelflygtiden har varit fantastisk, och jag tänker hålla på så länge det går". Foto: Kjell Folkesson.

Tage Åkesson

Tage Åkesson i Falbygdens Flygklubb har tilldelats Flygsportförbundets förtjänstmedalj i guld för sina mångåriga insatser.
– Segelflygtiden har varit fantastisk, och jag tänker hålla på så länge det går, säger Tage, som började flyga 1976.

Han är segelflygchef, lärare sedan början på 80-talet och involverad i det mesta som sker på fältet, oavsett vad det gäller. Bland annat var han med när man 1986-87 började bygga den vinsch som man fortfarande använder.

– Den har gått 43000 starter och är grunden till vår verksamhet. Vinschen har gjort att vi fått ihop till de plan och den verksamhet vi har idag.

Och verksamheten den pågår året om på Falköpings flygplats.

– Vi försöker att alltid ha någon av självstartarna igång så att man kan flyga när vädret är gynnsamt. Vi har ofta våg här från bergen omkring oss och med Arcusen eller DG-400:an kan man dra ut själv, starta och flyga någon timma för att utforska vågorna. Det är perfekt, säger Tage entusiastiskt.

Flygintresset började när han i slutet på 50-talet, som 13-14-åring följde med sin storebror till Tångahed där Göteborgs Segelflygklubb hade sin verksamhet varje sommar.

– Brorsan tog sitt C-diplom, fast jag fick aldrig flyga där.

Det dröjde tills 1976 innan Tage gjorde sina första flygningar. Det var Tommy Ingvarsson, numera flygplatschef på Falköpings flygplats, som fick med Tage till Redberga där han flög sin första EK-start.

– Jag minns att snöret på rutan i Bergfalke II:an definitivt inte var där det skulle, men det har blivit bättre sedan dess, säger Tage, som nu har över 4000 timmar i flygdagboken.

Vad är det som fascinerar så med segelflygningen?

– Det är både flygningen och folket. Jag har varit med så länge nu att jag har koll på nästan alla segelflygare i södra Sverige.

Tage har varit tävlingsledare vid ett stort antal DM, UDM och USM och har även tävlat en del själv.

– Fast jag är ingen riktig tävlingsmänniska och de där riktigt framskjutna placeringarna har aldrig varit aktuella. Numera tävlar jag mest i Rikssegelflygtävlingen, RST.

Tage vet inte hur många elever han varit med och skolat fram till cert, men det är åtskilliga, även om skolverksamheten under 2020 låg nere på grund av Corona-viruset.

– Det är ett bekymmer inför framtiden att så många slutar efter utbildningen. Sedan det är ju faktiskt också en del som kommer tillbaka efter att de blivit klara med utbildning och familj.

Ett annat orosmoment är den framtida tillgången till flygplatsen.

– Kommunen har börjat rycka i marken, som jag tror de vill ha till nyetableringar. Vi har varit på flera möten och försökt förklara att det är värdefullt med en asfalterad flygplats för allmänflyget, men vi får se vad de kommer fram till, säger Tage.

– Helt klart har vi en av Sveriges finaste flygplatser och dessutom så nära staden.

Vad är dina bästa segelflygminnen?

– Jag har varit på Ottsjölägret nio gånger och det är helt fantastisk när man en vårvinterdag kan göra helt makalösa flygningar, säger Tage som har Guld-C med tre diamanter, bland annat efter en 5000-meters höjdvinst i just Ottsjö.

En annan upplevelse blev det när han någon gång i början på 90-talet flög en 50-milabana.

– När jag kom hem visade det sig att L-naven var inställd på för korta intervaller och inte hade loggat de sista tio milen. Min klubbkamrat Bengt Aronsson var nästan lite arg, minns jag.

Nästa dag gjorde Tage ett nytt försök.

– När jag landat undrade Aronsson vad jag hade gjort, och jag svarade: ”Samma som igår, men idag hade jag bättre ordning på klockorna”. Det blev två 50-milabanor på två dagar, och då såg han lite gladare ut.

Tage Åkesson är en sann segelflygentusiast och till sommaren tänker han flyga själv och, om möjlighet finns med tanke på Corona-situationen, fortsätta att utbilda nästa generation av segelflygare.

Fakta:

Namn: Tage Åkesson

Ålder: 75 (2021)

Bostadsort: Falköping

Sysselsättning: Pensionär, tidigare ”vägrallare”, stensättare och drifttekniker för biogasanläggningen vid Falköpings reningsverk.

Familj: Två vuxna barn

Flygklubb: Falbygdens Flygklubb

Började flyga: 1976

Antal flygtimmar: Mer än 4000

Andra intressen och hobbyer: ”Jag har alltid hållit på med olika saker i flygklubben”.

Flygsportförbundets guldmedalj nummer 84.

Text: Janne Andersson.

Publicerad: 2021-01-27

Senast uppdaterad: 2022-10-22

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp