Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
Ballongflygaren Jan Balkedal har tilldelats Flygsportförbundets förtjänstmedalj i guld. Mängder av tävlingsmeriter, funktionärsarbete och PR för ballongflyget finns på hans meritlista. "Ett av mina bästa minnen är när jag flög en exakt modell av Örnen vid inspelningen av filmen Ingenjör Andrées luftfärd".

Ballongflygaren Jan Balkedal har tilldelats Flygsportförbundets förtjänstmedalj i guld. Mängder av tävlingsmeriter, funktionärsarbete och PR för ballongflyget finns på hans meritlista. "Ett av mina bästa minnen är när jag flög en exakt modell av Örnen vid inspelningen av filmen Ingenjör Andrées luftfärd".

Jan Balkedal

Jan Balkedal har en lång karriär inom ballongflyget med VM- och EM-meriter. Han har också varit verksam som funktionär och PR-man för sporten.
– En av mina bästa upplevelser var när jag flög ballongen vid inspelningen av Ingenjör Andrées luftfärd.

Jan Balkedal gjorde sin första flygning med ballong 1971, men flygintresset har funnits längre än så.

– Min far jobbade som ekonom på F13 i Norrköping och jag var ofta med på olika familjedagar på flottiljen med olika aktiviteter. Man gjorde mycket för barnen och visade drak- och modellflygning samt segelflygstarter med vinsch. Det var nog där det hela började.

1972 var Jan med och startade föreningen Ballongveteranerna och 1973 gjorde han sitt första VM.

– Det gick i USA och jag trodde att jag hade vunnit, när man i synnerligen tveksamt väder utlyste ytterligare en tävlingsdag och jag förlorade förstaplatsen till en hemmapilot. Saken var den att jag flög en engelsk ballong och tävlingen sponsrades av ett amerikanskt märke. De kunde inte låta ett utländskt märke vinna, säger Jan.

Många tyckte att Jan var den moraliske vinnaren och händelsen gjorde att han sporrades att satsa ännu hårdare.

– Det väckte tävlingsdjävulen i mig och till nästa VM sponsrade den engelska fabrikanten, Don Cameron, mig med en liten racerballong.

Sedan starten har Jan Balkedal deltagit i inte mindre än 21 VM-tävlingar och har två silvermedaljer, tre brons och flera topp-tio-placeringar. Men på senare tid har han trappat ner lite.

– Det kräver en stor insats för att kunna göra ett bra resultat, så EM 2019 var min sista tävling på internationell nivå. Eller det vet jag inte förresten, man ska aldrig säga aldrig, funderar Jan.

Han har varit mycket engagerad i ballongsporten på hemmaplan och har varit med och arrangerat flera SM-tävlingar och suttit i Svenska Ballongfedrationen, mestadels i tävlingsutskottet.

– Till sommaren ska jag vara väderguru och biträdande tävlingsledare för ballongtävlingarna på SM-veckan i Halmstad.

År 2020 ställdes tävlingen in på grund av Corona-viruset, men nu hoppas man på bättre tur i år.

– Totalt är 15 ballonger anmälda, plus några som flyger utanför SM och till exempel kan ta passagerare. Vi har haft vikande siffror under flera år, men här har vi ju bevakning från Sveriges Television, vilket kan vara en orsak till det ökade intresset.

Jan har varit instruktör och examinator under många år, men har också många andra minnen från ballongflyget. Bland annat var han med som som ballongpilot vid inspelningen av Jan Troells film, Ingenjör Andrées luftfärd.

– Vi hade byggt en exakt kopia av Andrées gasballong Örnen, fast i en varmluftsversion med dold brännare. Vi filmade på många olika platser, bland annat på havsisen utanför Umeå där vi flög över isen och även tog många scener med korgen hängande i en mobilkran.

En viktig scen var själva starten från Danskön. Den filmades vid Hovs Hallar utanför Båstad och var mycket komplicerad. Man hade byggt en exakt kopia av det så kallade ballonghuset och det hela filmades med sju kameror.

– Vädret skulle stämma och vi fick vänta i flera dagar på rätt tillfälle. Till sist blev det rätt vind med bra ljus och vi startade ut i ett lätt dis medan kamerorna rullade och det gällde att hålla rätt höjd.

– Väl ute över viken på väg mot landningsplatsen mötte vi ett lastfartyg. Jag undrar verkligen vad han som stod på kommandobryggan tänkte när det helt plötsligt uppenbarar sig en 1800-talsballong med släplinor och allt bara något 100-tal meter ifrån honom.

Det hela gick dock bra och Jan Balkedal tycker att filmen blev alldeles utmärkt.

– Flygscenerna känns realistiska och man får också en fin bild av livet i Stockholm strax före sekelskiftet.

Vad tror du om framtiden för ballongflygandet?

– Vi har som sagt haft vikande siffror tävlingsmässigt. Från ett 30-tal deltagare på SM till bara fem. Men vi har fått ett lyft på senare år, och jag hoppas att SM-veckan kommer att bli en vändpunkt för ballongflyget.

Ett annat minne som Jan vill framhålla är när han blev invald i Hall of Fame i ballong vid ballongflygmuseet i Albuquerque i New Mexico.

– De är mycket intresserade av Andrée och hans flygning, så när jag höll tacktalet hade jag med mig en kopia av en av ballastsäckarna från filmen och visade. När jag sedan tog fram en av originalsäckarna från expeditionen och överlämnade till museet blev de otroligt imponerade.

Vad betyder FSF: medalj för dig?

– Det är alltid roligt att uppmärksammas och jag uppskattar det mycket.

Hur länge tänker du hålla på med ballongflyg?

– Jag gjorde min första flygning den 4 april 1971, så i vår har jag flugit i 50 år, och jag kommer att fortsätta flyga så länge jag får behålla mitt medical, säger Jan Balkedal, som får Flygsportförbundets förtjänstmedalj i guld nummer 88.

Fakta:

Namn: Jan Balkedal

Bostadsort: Malmköping

Ålder: 75 år (2021)

Familj: Gift och två barn

Tidigare sysselsättning: Byggnadsingenjör, ekonom samt egen företagare inom filmbranschen

Flygklubb: Ballongveteranerna

Började flyga: 1971

Total flygtid: 2000 flygningar och över 3000 timmar

Andra intressen och hobbyer: Segling, schack.

Text: Janne Andersson.

Publicerad: 2022-10-22

Senast uppdaterad: 2022-10-22

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp