Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
En bild

Rookieprojektet

Svensk flygsport har för lite barn- och ungdomsverksamhet. Grenen modellflyg borde vara störst bland grenarna inom barn- och ungdomsverksamheten men av olika anledningar så har den delen minskat i 25 års tid.

Detta är inte enbart ett svenskt problem utan är spritt i hela världen. Under pandemin har vårt internationella förbund FAI skapat ett sk rookieprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där även svenskar deltar. I den första delen har man skapat förutsättningar för vem som helst (privatperson, skola, klubb osv) att genomföra ett projekt med yngre barn, enskilt eller i grupp. Det finns färdiga koncept med workshops och beskrivningar där den intresserade får möjlighet att komma igång genom att följa ett utprovat arbetssätt där man snabbt bygger ihop en modell och sedan flyger den. Vi har dessutom raggat upp ett 20-tal ”Rookie experter” spridda över världen som man kan vända sig till om man har några frågor eller problem i anslutning till ett projekt..

I det svenska Rookieprojektet ska FAI materialet översättas till svenska och ta fram svenska filmer och instruktionsmaterial så det fungerar att göra detta i skolor samt köpa in startpaket.

Detta görs genom att visa en väg till modellflyghobbyn till de yngre generationerna genom en anda av lek som är lättillgänglig och kul. I kontakt och samarbete med skolan erbjuda en aktivitet i modellflygets tecken och som sätter eleverna i rörelse. I detta projekt tas digitalt material fram men även ett startpaket som kommer testas där hela konceptet utprovas. Minst två föreningar kommer vara involverade och åtminstone tre skolor där det kommer utföras i åtminstone någon klass 4-6 samt 7-9.

När projektet är klart så kommer flygsporten vara en del av RF:s Inspiration till rörelse och idrott. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Finansiering

260 000 kr via RF egna medel 40 000 kr.
Projektledare Bengt Staffas.

Projektstart januari 2023 och projektet avslutas 2023-12-31

Publicerad: 2022-12-23

Senast uppdaterad: 2023-01-03

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp