Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet

65+ kost och rörelse

En bild

I vår kartläggning kunde vi konstatera att vi inte har så mycket riktad verksamhet till 65+ utan de är bara med. I omvärlden finns många goda exempel på 65+ verksamhet med från NZ en egen pensionärsdag en av veckodagarna. I Tyskland och England där man använder simulatorflyg för att bjuda in äldre som inte har certifikat, men drömt om att kunna flyga att få hjälp att prova-på och kunna lära sig flyga även om de behöver fler starter än yngre, men med simulator behöver det inte bli massor av fler starter med flyglärare. Vi kunde också konstatera att det bara är 5,5 % kvinnor över 65+ inom flygsporten som över alla åldrar har 11 % kvinnor, men en större andel är det när de är yngre. Vi kan också konstatera att vi borde kunna behålla fler som tappar sina behörigheter pga hälsoproblem.

Idrottsutveckling och folkhälsa.
Erbjuda en kvalitativ och attraktiv tränings- och tävlingsverksamhet där mer rörelse ingår.
Utveckla tävlingsformer för nybörjarnivå, där mer rörelse inkluderas.

Vi har ett antal föreningar som börjat erbjuda 65+ aktivitetsdagar, men vi ser inte att de tänker så mycket på vare sig rörelse eller kost. Vi tror att det finns enkla knep att få till rörelse med enkla tävlingsformer. Varför inte addera till en promenad tillsammans med ditt modellflygpass eller segelflygdag. Exakt hur detta skall gå till vet vi inte, men vi skulle vilja testa oss fram. Vi vill också titta på kosttips beroende på vad för flygsporter man sysslar med. Tanken är att vi experimenterar ihop med DF och dess idrottskonsulenter ute i verksamheten med olika rörelsepass eller ihop med andra idrotter (via andra SF) ihop med nybörjartävlingsformer i flygsporten. Då det ofta blir utdraget i tid och många inte får ordning på hur de skall äta tänker vi kombinera det med kostrådgivning. När vi hittar bra koncept dokumenterar vi det till bra tips runt rörelse i samband med flygaktiviteter, ev nya nationella tävlingsformer och allmänna kostråd runt de olika flygsporterna.

Genom att identifiera ett antal flygsportföreningar som redan bedriver 65+ aktivitetsdagar där vi skall utöka scoopet med kost och rörelse. Vi bjuder in alla föreningar som fått 65+ föreningsbidrag av Svenska Flygsportförbundet de sista två åren (drygt 40 föreningar) till ett digitalt inspirationsmöte. På detta möte har vi med ett pass med en bra föredragshållare runt rörelse och ett pass om kost. Föreningarna får också dela med sig av vad de gör i sin 65+ verksamhet. Vi tar upp anmälan om vilka som vill vara med och utvecklas inom rörelse och kost.

Finansiering

200 000 kr via RF egna medel 25 000 kr.

Projektledare Kjell Folkesson.

Publicerad: 2022-10-17

Senast uppdaterad: 2023-01-03

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp