Gå till innehåll
Svenska Skärmflygförbundet
Svenska Skärmflygförbundet

Cross Country (XC)

Två skärmflygare poserar på landning after en dags XC tävlande i VM i Mexico

Tävlingar i distansflygning (XC) går ut på att flyga så långt som man kan längs en utstakad bana, helst ända i mål.
Vid stora tävlingar brukar banorna vara 7–12 mil, medan normal-tävlingen har banor på 5-10 mil.
I bergslandskap läggs banorna ofta med vändpunkter så att man byter flygriktning och målet till slut kanske ligger nära starten, medan plattlandstävlingar i Sverige går i en riktning mot ett mål långt.

Klubbtävlingar i Cross Country (XC)

I dagsläget är det två populära tävlingsformer inom XC-disciplinen som en del klubbar genomför varje år.

PPC - är en enkel och rolig form av klubbtävling, som passar alla från student till Pilot 2. Man har att antal punkter med oilka poäng inom ett område och det gäller att samla så många poäng som möjligt under en säsong. Dina poäng och placering beräknas löpande och automatiskt när du loggar upp ditt flyg på flightlog.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. PPC är ett enkelt och roligt sätt att börja lära sig sitt instrument och att flyga bana och här kan en nybörjare vinna över en erfaren flygräv. Läs mera på Paralogg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Swedish Championship - är en fortsättning på Fridistansligan (FDL) och en enkel och kul tävlingsform, där du tävlar både individuellt och för din klubb. Här handlar det om att samla poäng genom flyga trianglar och distaser under tävlingsperioden. Du loggar dina flyg på Swedish XContest Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ser löpande hur du och din klubb ligger till i resutlatlistan.

Comp-behörighet

För PPC, Fridistansligan och enklare tävlingar inom din klubb krävs ingen Comp-behörighet. Men för övriga tävlingar i Cross Country (XC) krävs att du gått en Comp-utbildning, som du kan läsa mera i Utbildningsmanual Comp Pdf, 58.2 kB..

FAI-licens

Sverige Cup, SM, Nordic Open är exempel på tävlingar som är sanktionerade av FAI, vilket innebär att du måste ha en FAI-licens för att få deltaga. De flesta Cat.2- och alla Cat.1 tävlingarna, både utomlands och i Sverige, är också FAI-sanktionerade och kräver licens, som du kan ansöka om hos Svenska Fygsportförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ranking

Tävlar du är det kul att se hur man ligger till i WPRS-rankingen. Den kan ju också vara till hjälp när populära tävlingar blir överfulla och piloter får kvala in beroende på intjänade WPRS-poäng. För XC-piloten finns rankingen på FAI Ranking XC Sweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Paragliders över vackert landskap

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2023-11-09

Författare: Bengt Pettersson

Postadress

Svenska Skärmflygförbundet
Box 145
561 22 Huskvarna

Besöksadress


Kontakta oss

+46 8 234 123
kansli@paragliding.se