Gå till innehåll
Svenska Skärmflygförbundet
Svenska Skärmflygförbundet

Om tävling

Att tävla är ett suveränt sätt att utvecklas

Inom Skärmflygning kan man tävla i fyra olika dicipliner:

  • Cross Country (XC)
  • Accuracy (pricklandning).
  • Akro
  • Paramotor (PM)

Klubbtävlingar

Idrott grundar sig på aktiva klubbar, som organinserar träning och tävling i någon av diciplinerna ovan eller helt egna tävlingsformer, vilka sker på ett säkert sätt utifrån licensgrad och behörighet hos piloten.
Läs gärna Regler och Tips för Klubbävlingar.

Verkar det kul att tävla?

Börja med klubbtävlingar och stötta din klubb i att få igång tränings- och tävlingsverksamhet, gärna i flera discipliner, så att du så småningom kommer väl förberedd på lite större och FAI-sanktionerade tävlingar.

FAI med CIVL och CIMA

Internationellt tillhör vi FAI, som har ett antal kommissioner beroende på typ av flygidrott. XC, Acro och Accuracy ligger under CIVL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. medan PM ligger under CIMA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

TK stöttar tävlandet inom friflyg-grenarna och PM-kommittén stöttar tävlandet med motor.

Regler

Vi följer FAI Sporting Code med CIVL (sporting code section 7 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och CIMA (sporting code section 10 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.), som har olika regelverk för hur idrott inom deras kommission ska bedrivas.
Vid tävlingar sanktionerade av FAI är det dessa regelverk som gäller.
Det förekommer lokala och nationella tävlingsregler, men dessa gäller inte internationellt eller vid FAI-sanktionerade tävlingar.

I menyn hittar du dokumenten och formulären för tävling och rekord.

FAI sportlicens

För Sverige Cup, SM och andra FAI-sanktionerade tävlingar krävs en sportlicens (FAI-licens). Du behöver också FAI-licens för att få rekord godkända. Licensen ansöker du om hos Svenska Flygsportförbundet, som subventionerar oss en stor del av den årliga kostnaden för FAI-licensen.

Comp-behörighet

För att tävla Cross Country (XC) behöver du också ha en Comp1 utbildning, som du kan läsa mera om i Utbildningsmanualen för Comp Pdf, 58.2 kB..

Ranking

Tävlande piloter samlar WPRS-poäng genom sina tävlingsresultat, som resulterar i en rankinglista. Rankingen är viktig för att kunna kvala in till tävlingar och det är denna ranking som avgör vilka piloter vi skickar till internationella mästerskap. Du hittar ranking-listan i menyn.

En bild

Publicerad: 2022-12-26

Senast uppdaterad: 2023-11-09

Författare: Bengt Pettersson

Postadress

Svenska Skärmflygförbundet
Box 145
561 22 Huskvarna

Besöksadress


Kontakta oss

+46 8 234 123
kansli@paragliding.se