Gå till innehåll
Svenska Skärmflygförbundet
Svenska Skärmflygförbundet

Frågor och svar om skärmflyg

Här samlar vi frågor och svar som vi brukar få av de som vill veta mer om sporten. Vi hoppas du får svar på dina frågor men tveka inte kontakta oss om du har fråga som inte finns med här. Maila din fråga till kansliet

Senast uppdaterad: 2025-04-02

Hur kan jag börja flyga skärm

Ja, du kan flyga tandem om du vill uppleva hur det är att flyga skärm. Titta in på vår sida med lista på klubbar, ta kontakt med klubben närmast dig, de kommer säkert kunna berätta hur du gör för att kunna flyga tandem

Tandemflyg är när du får flyga tillsammans med en erfaren pilot. Du sitter bekvämt i en sele framför piloten och följer pilotens instruktioner vid start och landning, väl i luften njuter du av flyget. Om flygförhållanden tillåter får du även styra skärmen.

Ja. Nästan vem som helst, oavsett ålder och kön, kan med bra utbildning och gott omdöme, lämplig utrustning och genom träning njuta av att sväva fritt i luften.

Hur börjar man med skärmflygning? Du börjar genom att gå en certifierad kurs hos en skärmflygskola. Där lär du dig grundläggande teori, markhantering och praktisk flygning. På vår webbplats hittar du en lista på instruktörer. Ta kontakt med instruktören närmast dig så berättar de vad du behöver göra och när grundutbildningen startar.

På vår webbplats Länk till annan webbplats. har vi samlat alla instruktörer som är godkända av SSFF. Några av instruktörerna bedriver endast fortsättningskurser så är du i startgrupparna med din flygkariär så leta fram instruktör som bedriver grundutbildning.

Du behöver flygskärm, sele, nödskärm, hjälm för att komma i luften och flyga. Andra saker som är bra att ha är stabilla kängor, radio, vindmätare men som ny i sporten klarar du dig med de förstnämnda prylarna.
Fråga alltid din instruktör som gärna hjälper dig att hitta utrustning som passar dig. Senare i din flygkarriär kan du även fråga dina mer flyg erfarna kompisar om råd.

Under grundutbildningen får man låna utrustningen som gör att du kan flyga under utbildningen. Instruktören kommer kunna hjälpa dig att skaffa dina första prylar. Det är viktigt att skärmen du ska flyga passar din vikt och dina kunskaper.

På vår webbplats Länk till annan webbplats. hittar du en lista på alla skärmflyg klubbar i Sverige

Som ny i sporten, din första licens är”student”. Med studentlicens får du markhantera din skärm samt göra korta lågflyg på en mindre kulle, sk, backglid. Det är bra att tränna mycket på dessa moment. Ju mer du behärskar skärmen på marken destu säkrare pilot blir du.
Hur du fortsätter din pilotutbildning och vilka behörigheter du kan ta, kan variera beroende på vilka förutsättningar du har i din omgivning. Läs mer på vår webbplats Länk till annan webbplats.

Efter grund utbildningen får du behörighet student. Nu kan du fortsätta ta behörigheter som berg, hang och vinsch. När du tagit behörigheterna berg, hang eller vinsch kan du flyga och samla flyg och tid i luften. När du samlat på dig rätt antal flyg och flygtimmar så kan du ta behörighet pilot1 - P1. Efter att du tagit P1 och hunnit flyga flera timmar och har gjort flera starter, kan du ta behörighet pilot2 - P2. Dessa är de vanligaste behrigheter de flesta piloter tar.

Student med behörighet berg, hang eller vinsch kan flyga i Sverige med en erfaren pilot och utomlands med en instruktör. Som P1 kan du flyga på egen hand i Sverige, som P2 kan du flyga på egen hand även utomlands och med Comp1 kan du börja tävla.

Vad är skärmflyg

Skärmflygning är en luftsport där piloter flyger med hjälp av en vingformad skärm (paraglider) som fungerar som ett segel för att fånga upp termiska uppvindar. Starten sker ofta från en backe eller bergssluttning, och piloten styr med hjälp av linor och kroppsviktsförflyttning.

Grundprincipen är att man lägger ut skärmen nära bergskanten där man vill flyga. Kopplar in sig i selen. När allt är rätt, drar man upp skärmen mot vinden, skärmen fylls med luft och reser sig över huvudet på piloten. Snabbt titt på skärmen så allt ser bra ut och nu tar piloten några snabba steg mot kanten och mot vinden och lyfter. Piloten söker ofta termik som gör att man kan "tanka" höjd.

Termik är stigande varm luft, och piloter använder den för att öka höjden och förlänga flygningar. Man kretsar i termiken för att hålla sig i uppvindarna.

Ja, men det beror på platsen och vädret. På vintern krävs varma kläder och ibland särskild utrustning. Sommaren är ofta den mest populära perioden.

Lugna vindar på 5–20 km/h och soligt väder är optimala förhållanden. Termiska uppvindar, som bildas när marken värms upp av solen, kan ge längre flygningar.

Ja, men säkerheten beror på pilotens utbildning, utrustningens skick och väderförhållandena. En ansvarsfull och välutbildad pilot minimerar riskerna avsevärt.

Sporten kom igång i mitten av sjuttiotalet. De allra första pionjärerna var fallskärmshoppare som prövade att starta med styrbara fallskärmar från en bergssluttning i franska skidorten Chamonix, istället för att hoppa från ett flygplan. Snart började det utvecklas speciella flygskärmar som enbart var avsedda för att startas från marken, inte genom hopp från flygplan eller utför stupkanter. De rena flygskärmarna gjordes med större vingspann och i tunnare, helt tät duk.

Ja, Förutom att skärmarna är anpassade till pilotens vikt så finns det olika skärmklasser. De allra "enklaste" är mer lämpliga för nybörjare, ofta kallas A skärm och B skärm för piloter med mer erfarenhet och upp till D och E skärmar som är lämpliga för piloter som tävlar.

Utveckling av skärmar går framåt hela tiden och det kommer nya skärmar som är mer nischade för olika piloters erfarenhet och önskemål.

Skärmen med sele och den utrustning du behöver för att kunna flyga packas i en ryggsäck modell större, ca 80 till 100 liter. Normalt väger en sådan ryggsäck 15-20 kg. Om man planerar en hike & fly så kan man köpa lättare utrustning och komma ner till ca 8 kg för det du måste ha med dig för att flyga.

Grundutrustningen är skärm, sele, nödskärm, hjälm, radio och stabila kängor. En ryggsäck att packa ner allt behövs också.

Höjdmätare med GPS som loggar dina flyg, handskar, kläder efter väder, det kan bli kallt när man kommer upp på höjden. Många som flyger långt har med sig vatten i en camelbak och kanske något att tugga på om man får till ett riktigt långt flyg.

Som ny i sporten bör du köpa begagnat. Du kommer att behöva träna starter och öva på markhantering, gärna många timmar och det är bra att ha begagnat utrustning man kan slita på innan det blir dags att skaffa nytt. När du har samlat på dig flygtimmar och tränat på markhantering, start och landning, har du även mer erfarenhet och vet vad du vill ha för utrustning - då kan det vara dags att köppa nytt.

Under utbildningen får du låna utrustning du behöver för att flyga. Det är bra att köpa egna grejer så snart som möjligt så kan man gå ut och träna på markhantering - balansering, när man får tid. Din instruktör kommer säkert kunna hjälpa dig skaffa rätt utrustning som passar dig.

Ja, att tävla i skärmflyg går utmärkt. Det finns olika former av tävlingar. T.ex. så kan man sätta ut en bana som piloten ska flyga och ta sig mot givna sk turnpoints i tur och ordning och sedan ta sig i mål. Snabbast i mål vinner. En annan tävlingsform är precision landning. Då startar man och flyger mot landning som är markerad med stort måltavla, Man ska landa så nära en mitt pricken som möjligt.

En stor tävling som anses vara en av världes tuffaste är Red bull X-Alps som äger rumm vartannat år. Klicka här för att läsa mer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Författare: Yaacov Neselrot

Postadress

Svenska Skärmflygförbundet
Box 145
561 22 Huskvarna


Kontakta oss

+46 8 234 123
kansli@paragliding.se