Gå till innehåll
Svenska Skärmflygförbundet
Svenska Skärmflygförbundet

Bergsflyg

Du står på ett berg och ser ut över topparna i fjärran. Strax därefter låter du flygskärmen fyllas av vinden, tar några kliv och plötsligt har du luft under dina fötter. Med hjälp av dina bromshandtag styr du vart du flyger. Är vädret rätt kan du låta termiken lyfta dig hisnande högt över bergs­topparna. Termik kallas den stigande varma luften som bildas när solen värmer upp marken.

Det var på ett berg som skärmflygningen uppfanns, och de flesta tycker fortfarande att bergsflygning är "riktig" skärmflygning.

En start på ett berg brukar ligga åtminstone ett par hundra meter över marken runtomkring, så man kan komma ut i fri luft och fånga termikblåsor. Man kan också pröva att hålla sig nära berget, och fånga termiken när den kommer rullande uppför sluttningarna. Då kan flygningen bli ett mellanting mellan termikflyg och hangflyg. Målet är i bägge fallen att ta sig uppåt, upp mot bergets topp och sedan kanske vidare längs en bergskedja mot ett mål i fjärran.

Bergsflygingen är krävande, och kräver god kunskap om väder och vind. Förhållandena kan skifta snabbt och bli dramatiska. Väderfenomen som är relativt okända i Sverige blir påtagliga i det alpina klimatet i Alperna. men om man känner sig själv och sina begränsningar, och lärt sig flyga säkert, kan bergsflygningen bjuda på metafysiska upplevelser högt över alptoppar.

I Sverige finns inte särskilt många berg att tala om, men de kan ändå erbjuda fin flygning när vädret är rätt. Åre, Sälen, Kittelfjäll och Gesundaberget vid Siljan tillhör de populäraste flygställena i bergsmiljö i Sverige.

Bortsett från bergens charm och lockelse, så är en uppenbar fördel med bergsflygning att man är mer självständig, eftersom det inte behövs en organisation med vinschar på samma sätt som på plattlandet. Om man bor vid ett berg är det lättare att komma iväg och flyga i veckan. Det enda som behövs är ett par starka ben, om inte liften eller bilen når starten där uppe.

Postadress

Svenska Skärmflygförbundet
Box 145
561 22 Huskvarna

Besöksadress


Kontakta oss

+46 8 234 123
kansli@paragliding.se