Gå till innehåll
Svenska Segelflygförbundet
Svenska Segelflygförbundet

Granskningsprocess

Information om processen och förutsättningar för en lyckad ARC-granskning.

Första steget är att teckna ett CAO-avtal med SSF CAO, samt förbereda ett underhållsprogram för ditt flygplan. Detta program deklareras av ägare/operatör. Det bästa är att ni tar kontakt med er ”egen” ARC-granskare som finns i er egen klubb. Ni som inte har en egen klubbgranskare kan som tidigare samverka med en grannklubb som har en granskare. Är ni osäkra på vad som är lämpligast så kan ni alltid kontakta oss centralt på Ålleberg för råd. När avtal och underhållsprogram är klart så kan granskning påbörjas, ARC-granskaren kan göra klart hela granskningen och utfärda en ARC till flygplanet på plats.

En ARC eller granskningsbevis gäller sedan 1 år och vi rekommenderar att en ny granskning görs i god tid innan giltigheten går ut. Man kan faktiskt utföra granskning i ett fönster på 90 dagar innan sista giltighetsdag, och där göra klart allt och då kunna ha samma datum, fast med ett nytt år. Detta har vi tydligt framfört till ARC-granskare att beakta.

Den årliga granskningen kan i princip göras när som helst på året, dock måste flygplanet vara komplett när man granskar det, så att alla komponenter kan verifieras. Skulle anmärkningar noteras vid granskning så måste dessa åtgärdas av underhållsansvarig innan granskningen kan slutföras och en ny ARC utfärdas.

Alla våra ARC-granskare kan hjälpa till med information om SSF CAO och dess verksamhet, men kontakta oss gärna centralt på Ålleberg om du har frågor eller funderingar.

Publicerad: 2022-12-28

Senast uppdaterad: 2022-12-28

Författare: Leo Lundgren


Postadress

Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress

Segelflygskolan Ålleberg 1
521 97 Vartofta

Kontakta oss

0515-371 51
info@segelflyget.se