Gå till innehåll
Rookie-projektet
Rookie-projektet

Bakgrund

Bakgrund: Så här startade projektet: Två skolor och modellflygklubbar valdes ut som sk pilotprojekt. Tanken att med RF:s rörelsesatsning i skolan, är att elever ska minska sin skärmtid och göra något fysiskt som att bygga och flyga dessa flygplan. En bra möjlighet för den lokala modellflygklubben att få in nya och yngre medlemmar till sin förening.

Ansvariga i den lokala modellflygklubben kontaktade en närliggande skola och presenterade idén med att bygga Rookieflygplan med en av skolans klasser.

Efter att med skolans rektor presenterat Rookieprojektet, så hade skolorna på respektivesitt håll en träff med aktuell slöjdlärare och representanter från den lokala modellflygklubben. Planer gjordes för byggstart av flygplanen samt hur flygdagen skulle organiseras och lämplig plats för den.

Klasserna i dessa två skolor var årskurs 6 (Glasbergsskolan) och årskurs 7 (Rättviksskolan). Ålder på eleverna är något som valdes ut i dialog med rektor och slöjdlärare på skolorna. Med detta vill vi säga att åldern på de elever som blir aktuella kan variera.


Under 2-3 slöjdlektioner byggde eleverna sina Rookieflygplan. Efter detta planerades en flygdag in på respektive skola där övriga elever på skolan var åskådare. Under hela processen medverkade den lokala modellflygklubben tillsammans med slöjdlärarna i bygget och flygningen.

Detta har varit och är en del av RF:s rörelsesatsning i skolan. Möjligheter finns i dagsläget att söka pengar i flygsportförbundet för detta via idrottonline. Finns det frågor och/eller funderingar så är ni välkommen att höra av er till Bengt Staffas föreningsutvecklare/projektledare.

Publicerad: 2023-07-13

Senast uppdaterad: 2023-07-10

Författare: Bengt Staffas

Besöksadress

Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Kontakta Rookie-projektledaren
Bengt Staffas

M: 070-2506867
E: bengt.staffas@flygsport.eu