Gå till innehåll
Skånes Flygsportförbund
Skånes Flygsportförbund

Konstflyg

Konstflyg, Aerobatics och AVA - kärt barn har många namn!

Ava är förkortningen på avance vilket är avancerad flygning, avancerad flygning defenieras när flygplanet lutas i mer än 60° i rollplanet och mer än 30° i längdplanet.
Vid ava flygning då kan man luta flygplanet hur man vill, det som begränsar är hur mycket belastning du och flygplanet tål.

Finns intresse så kan man börja tävla och då tävlar man i något som heter konstflygning ! Det finns få sporter som kräver så mycket fysiskt och psykiskt från de deltagare som flyger konstflygning.

För att kunna flyga konstflygning så krävs det flygplan som är speciellt klassade för att tåla höga belastningar, minst +6 G och -3 G och mer måste dom tåla, 1 G motsvarar den dragningskraften som kroppen har när man står på marken vid +2 G så väger man dubbelt så mycket,och vid olika belastning av flygplanet så kan man riskera att hamna is sk: G stall, vilket är en av dom saker som man måste hålla koll på för att inte riskera att komma fel.

De tävlings och luft-show sekvenser, som flygningarna kallas, måste flygas med exakt position, exakt hastighet och höjd kontroll, konstant beräkning av bland annat vind och temperatur, kräver mycket noggrann planering från pilotens sida. En felplacerad sväng, fel urtagning, eller roll i fel riktning kan sätta piloten ur tävlingen på grund av att man döms till noll poäng av domaren.

Tävlingens sekvenserna flygs i en aerobatic zon över flygplatsen som kallas boxen, detta fält är ett område 1000 meter kvadratiskt med toppen på 1000 meter. Botten är beroende av nivån på kompetensen hos de enskilda piloterna. Nybörjare måste flyga högre medan unlimited piloten är utbildad för att gå till den lägsta av gränserna som gäller för boxen. I tävlingen är den nedre gränsen 500 meter ned till 100 meter. I tävlingssammanhang har piloten andra gränser än vad som gäller vanlig flygning men som är godkända av luftfartsmyndigheterna.

En bild

Publicerad: 2022-12-15

Senast uppdaterad: 2023-01-03

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Skånes FSF
c/o Bo Olsson
Murarevägen 8
246 33 Löddeköpinge


Kontakta oss

M: +46 708219637
E: info@flygsport.nu