Gå till innehåll
Stockholms Flygsportförbund
Stockholms Flygsportförbund
En bild

Anläggning skärm/hängflygbackar

Skärm- och hängflyg har obetydlig miljöpåverkan och tillhör de flygsporter som utan problem kan förekomma tätortsnära utan problem med klagomål.

Eller borde kunna förekomma. För det är strid på kniven om marken i en snabbt växande storstad som Stockholm.

Just nu stödjer vi flera utvecklingsprojekt för skärm- och hängflyg, som även är till nytta för modellsegelflyg.

Ett är Ullna Air Park, arbetsnamn för en regional satsning på flygsport vi gör tillsammans med utförsåkning och mountainbike i Täby. Det finns artiklar om projektet under Nyheter.

Det andra projektet är en kulle i Lövsta i nordvästra Stockholm. På den gamla soptippen i Lövsta håller redan idag skärm- och hängflygare till när det blåser från väst. Någon förändring av backen är dessvärre inte möjlig eftersom det ligger riktigt elaga massor under ytan, alldeles intill Mälaren som är Stockholms huvudvattentäkt. Men vårt rbete syftar till att bevara platsen som flygställe.

I södra Stockholm, i Botkyrka kommun, finns två grustag, det ena vänt mot norr och det andra mot söder. Även här är Stockholms Flygsportförbund med och agerar för att bevara och utveckla dem som flygställen. I åtminstone ena fallet finns planer på bostadsbebyggelse, men vi hoppas kunna bidra till att de bevaras som friluftsmark för flygare och andra.

Publicerad: 2022-11-17

Senast uppdaterad: 2022-11-17

Författare: Kjell Folkesson