Gå till innehåll
Svenska Hängflygförbundet
Svenska Hängflygförbundet

Utrustning

Innom hängflyget äger du oftast din egen utrustning, vilket gör att du själv (i samband med vädret) bestämmer när och vart du vill flyga. Utrustning till salu annonseras här Länk till annan webbplats..

Hängglidaren som vi också kallar vinge, blir 5-6 meter ihop packad, väger 25-35Kg beroende på modell och storlek, enkelt att frakta på takräcket. Att montera den tar 10-20 minuter innan du är klar för att flyga. Det finns en del olika modeller i marknaden.

I luften ligger piloten i selen som är fäst i vingen i en upphängningspunkt. Bygeln använder piloten för att flytta kroppen och på det sättet styra, framåt och bakåt så regleras farten, åt sidorna så svänger det.

Hjälm ingår självklart i utrustningen, hjälmarna är speciellt anpassade för flygning, lätta och starka.

När man bogserar upp hängglidaren efter ett ultralätt eller en vinch så använder man en bogserkoppling för att fästa bogserlinan vid piloten. Kopplingen sätts fast på selen och möjliggör det för piloten att enkelt koppla loss sig från bogserlinan.

Flyginstrument/Variometer Piloten använder variometern på en flyginstrument för att avgöra om man stiger eller sjunker. En modend flyginstrument visar också höjd, tid, temperature mm.

Motorsele Med den kan man starta från platt mark och flyga i timmar, oavsett om det finns uppvindar eller ej. Många piloter som vill flyga året runt investerat i en motorsele Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2022-11-27

Senast uppdaterad: 2023-01-12

Författare: Joel Ponce de Leon

Postadress

Svenska Hängflygförbundet
c/o Harald Holmström, Lövgatan 2
565 33 Mullsjö

Kontakta oss

+46 705 94 82 78
kansli@hangflyg.org