Utbildningsfakta genom Hängflygförbundet
Välkommen till Svenska Hängflygförbundet. Här hittar du en del om utbildning samt kontaktinfo till alla klubbar/instruktörer som utbildar i Sverige. Om du funderar på att börja flyga hängglidare är det värt att först läsa genom utbildningssidorna, vanliga frågor och även titta på de länkade filmerna.
Det svenska licenssystem
I Sverige kör man ett utbildningssystem med licenser och tillägg (behörigheter). Det finns två licenser: elevlicens och pilotlicens samt ett 20-tal behörigheter.
Alla nya flygare börjar med elevlicens och har som ändamål pilotlicens. Under tiden (mellan elevlicens och pilotlicens) går man olika utbildningar, ökar sin flygförmåga & kunskap med olika kompetenser och får olika behörigheter. De behörigheterna lägger svenska instruktörer på ens elevlicens efter att han/hon gått kurs och framgångsrikt avslutat den samt skrivit prov.
Elevlicens innebär att man får träna vidare endast inom de behörighetsområden man är examinerad för. Den fortsatta utbildningen sker stegvis mot pilotlicens. Mellan de olika stegen praktiserar man det man lärt sig både genom träning på egen hand och i samråd med instruktör. Praktik och teori varvas så att utbildningen blir effektivt anpassad efter de förutsättningar som väder och vind ger. Utbildningssäsongen i Sverige brukar vara från april till oktober men det är inte ovanligt med skolning även under vintern.
För att kunna påbörja utbildning behöver man ingen försäkring. Men vill man så kan man lösa flygförsäkring genom Svenska Hängflygförbundet. Läs mer här.
Till slut får man sin pilotlicens och får flyga självständigt på alla lämpliga flygställen världen över. Pilotlicensen brukar innebära att man har gått minst 4-5 olika kurser och fått respektiva behörigheterna. Minimikrav för pilotlicens är 15 flygtimmar men i praktiken har de flesta redan hunnit komma upp till 25-30 flygtimmar när de får det.
Publicerad: 2022-11-27
Senast uppdaterad: 2023-09-12
Författare: Joel Ponce de Leon