Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
2024 års flygsporttalanger är från vänster Tim Fredriksson, Sara Lundqvist, Alexandra Stroh och Daniel Milenkovic.

2024 års flygsporttalanger är från vänster Tim Fredriksson, Sara Lundqvist, Alexandra Stroh och Daniel Milenkovic.

Fyra flygsporttalanger är utsedda

Tävlingsgruppen fick in tolv ansökningar om att bli årets talang. De fyra som har utsetts är Tim Fredriksson, 17 år, (Stockholms Radioflygklubb), Daniel Milenkovic, 23 år, (Södertälje Modellflygklubb), Sara Lundqvist, 40 år (Stockholms Fallskärmsklubb) och Alexandra Stroh, 33 år, Club Parapente Syd. Talangerna får var och en 25 000 kr att utveckla sitt flygsportande med.

Tim Fredriksson 17 årig drone racing pilot i Stockholms Radioflygklubb

Jag siktar på att finslipa så jag kan prestera med både stabilitet och effektivitet under tävlingar, och att förbättra mina förmågor att behålla fokus och hastighet för att undvika utkörningar i finalerna. Ytterligare ambitioner är att prestera bra i Multi GP Global Qualifier och tredje målet jag har är att främja drönare racing bland ungdomar genom att göra sporten mer tillgänglig och inbjudande.

Jag planerar att köra konsekvent och effektiv träning, med en frekvens på cirka 4,5 pass per vecka under sommarmånaderna. Träningarna kommer att med hjälp av erfarna mentorer läggas upp för att få ut bästa prestation inför varje tävling. Jag kommer att träna mera strukturerat än tidigare. Jag avser att delta i alla SDC-tävlingar, samt Multi GP Global Qualifier i antingen Finland eller Tyskland, med ambitionen att även delta i FAI World Cup.

Daniel Milenkovic 23 årig drone racing pilot i Södertälje Modellflygklubb

Daniel satsar på på att träna mycket det rör sig om 2-3 pass om 3 timmar plus en heldag på helgen i veckan under sommarhalvåret. Daniel vill också placera sig bra i SM och försökerdärför vara med i samtliga deltävlingar i Swedish drone cup som också är SM.

Alexandra Stroh 33 årig skärmflygare i Club Parapente Syd

Jag tränar genom att spendera så mycket tid i termik som möjligt , även med hund och heltids jobb. När vädret tillåter planerar jag tasks, där jag får möjlighet att flyga långt och även behöver tänka och planera utefter vädret. Utöver det anser jag att säkerhetsmanövrar och markhantering är viktigt för min progression , så jag varvar med det.
Mellan tävlingarna i sommar planerar jag att spendera min tid i alperna där jag tycker det är roligast att flyga (och I höst kommer jag att hålla igång flygningen men var har jag ännu inte planerat.

Jag hoppas kunna flyga ungefär 200 timmar under 2024.

Jag satsar på att tävla i 5-6 tävlingar under året.

På lång sikt är min ambition att bli tillräckligt duktig för att få representera Sverige under världsmästerskapen men då jag fortfarande är relativt ny inom sporten (har flugit 2,5 år) är mina ambitioner för året att bli bekväm med att flyga i större gaggles , trycka ordentligt speed, ta starter bra och ha roligt!

Sara Lundqvist 40 årig fallskärmshoppare i Stockholms Fallskärmsklubb

Sara var även talang 2023 då hon bland annat lyckades med att ta ett silver vid EM och ett antal svenska rekord i grenen speed. SÅ här berättar Sara om planerna för 2024:

"Jag har tränat och spelat handboll i 15+ år på ungdoms elitnivå. Spelade i lag där alla var 1-3 år äldre än mig och hade olika positioner i laget. Hårt arbete och målbild i fokus. Jag har kontinuerligt under åren tränat kondition och styrka. Har periodvis tränat mindfulness och kroppskontroll. Yoga, mindfulness och kroppskontroll anser jag är viktiga verktyg i Speed då jag verkligen behöver vara “just nu” och aktivt känna hur vinden passerar min kropp i luften. Både för att kunna förklara för coachen men även kunna ta emot tips från coach eller andra Speedisar.

Planerna med 2024:

Kvartal 1: 30 hopp. Fokus kommer ligga på daglig rehabträning, 3-5 pass kontinuerlig konditionsträning, styrketräning och daglig alternativ träning såsom visualisering, mindfulness, yoga. Kommer även träna i tunneln.

Kvartal 2: 40 hopp. Fortsätta med daglig rehabträning, 3-5 pass kontinuerlig konditionsträning, styrketräning och daglig alternativ träning.Mestadels hoppträning under helger i Gryttjom.
Tävling ISSA, Italien

Kvartal 3: 100 hopp. Inför SM kommer träning planläggas i Gryttjom och Västerås där SM arrangeras. Jag organiserar ett ISSA event hos Stockholms Fallskärmsklubb och inför detta event kommer träning planeras.
Tävlingar ISSA i Tyskland & Sverige samt SM.

Kvartal 4: 50 hopp. 1-2 veckors camp planeras inför VM Crystal Coast, NC USA. Samt att delta på VM."

Sara har som mål att i år ta pallplats på dam-VM och ett dam Europarekord!

Publicerad: 2024-04-07

Senast uppdaterad: 2024-04-07

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp