Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet

Radarproblematiken ett hot mot svensk flygsport!

Konsekvenserna av att åtta flygplatser från 15 januari saknar radar är för svensk flygsport omfattande och riskerar bland annat medföra nedläggningar och konkurser för de föreningar som drabbas. Det pågår ett överlevnadsarbete för flera flygsportföreningar som är direkt drabbade av radarproblematiken. Svenska Flygsportförbundet har gjort en konekvensanalys Pdf, 931.3 kB, öppnas i nytt fönster. och vi försöker påverka för att få lindring i situationen. Dessutom är tillgången till luftrummet i Småland begränsat under nära en hel månad från slutet av april pga att försvaret övar.

Vi samlar här information kring radarproblematiken. Vi jobbar med påverksansarbete mot ACR, LFV, TS och infrastrukturdepartementet.

Det är oerhört viktigt att vi rapporterar in nekande klareringar att få flyga i luftrum genom att skicka störningsrapporter sk ASR:

Vi tar också tacksamt emot korta beskrivningar om vad som drabbar er, skicka då dessa som e-post till vår GS-adress.

Konsekvensanalys

Vi har försökt samla på oss information om hur vi kommer att drabbas och med den information som grund har vi försökt prognosera konsekvenserna för flygsporten.

Läs hela konsekvensanalysen Pdf, 931.3 kB.

Ytterligare information

Vi väljer att inte värdera hur vi har hamnat i denna radarsituation i Sverige. Det här handlar om brister i regleringar kopplat till marknadsekonomi. I dagens läge hamnar flygsporten i kläm. En del har uppmärksammats i media. I nedan punktlista hittas länkar till olika partsinlagor och artiklar.

Områden som berörs av radarproblematiken (Arvidsjaur är inte med på kartan)

Områden som berörs av radarproblematiken (Arvidsjaur är inte med på kartan)

Publicerad: 2024-03-30

Senast uppdaterad: 2024-06-03

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp