Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
Per Findahl totalsegrare i 2023 års friflyg världscup.

Per Findahl totalsegrare i 2023 års friflyg världscup.

Per vinner friflyg världscupen!

Per Findahl, Norbergs Flygklubb, är totalsegrare i 2023 års friflyg världscup det är Pers tionde totala världscup seger!
Världscupen avslutades tidigare än planerat då de planerade avslutningstävlingarna i Israel har ställts in.

 

I klass F1A har Sverige och Norbergs skördat stora framgångar. Totalsegrare i Världscupen i klass F1A blev slutligen Per Findahl, Sverige. Per fick ihop totalt 2498 poäng genom en fantastisk säsongsstart där han fick med sig tre vinster av tre möjliga i världscupupptakten i USA i februari. Seger i Kiwi World Cup of New Zealand, Seger i North American Cup och seger i Bob White Memorial Max Men International. Under vintersäsongen med tävlingarna på is så segrade Per också i tävlingen Bear Cup i Finland. Vinsten Per rankar som störst i år är den i Rumänien i maj där han segrade i den största deltävlingen för året, Szabo Miklos Memorial. På andra plats i Världscupen slutade Allard van Wallene, Nederländerna med 2428 poäng. Bronset gick till Dusan Fric, Tjeckien med 2334 poäng. För Per är det en historisk seger eftersom det är hans tionde totalvinst i Världscupen i klass F1A, första totalsegern tog Per för 30 år sedan, 1993.
Robert Hellgren slutade på en mycket meriterande sjätteplats med 2202 poäng. Ett fantastiskt resultat som tillsammans med hans individuella VM silver i år summerar ett lysande år. Robert tog sina poäng genom en seger i Sverige, en andraplats i Finland, samt en fjärdeplats och en niondeplats i Rumänien.

Axel friflyg Sveriges framtidsnamn!

På 43 plats slutade Kosma Huber på 1366 poäng, plats 44 belades av vår junior Axel Olsson-Segerström med 1328 poäng. Axels fina resultat räckte även till en femteplats i totalen för juniorer i klass F1A, mycket starkt flyget under året.

Junioren Axel Olsson-Segerström bär den svenska flaggan.

Junioren Axel Olsson-Segerström bär den svenska flaggan.


Anders Persson som flyger för AKM i Malmö slutade på plats 106 med 730 poäng.
261 piloter tog totalt poäng under Världscupen i klass F1A under 2023. Totalt flögs 56 deltävlingar.
I klass F1B segrade Stephan Stefanchuk, Ukraina med 2393 poäng. Bror Eimar blev enda svensk med poäng i Världscupen 2023 i klass F1B. Bror slutade på plats 37 med 1150 poäng.

Länk till Världscupresultaten i Friflyg 2023. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-12-02

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp