Intensiv vecka med fältstudier och information om flygsportensutmaningar
I mitten av augusti var det extra intensivt för mig som generalsekreterare. Veckan började med fältstudier kring biologisk mångfald i Halland, Skåne och Småland. Fortsatte sedan med informationsmöte i Borås med deltagare som Riksidrottsstyrelsens ordförande Karl-Erik Nilsson, politiker, styrelsen och representanter från de lokala flygsportföreningarna. Därefter avslutades veckan med styrelsemöte.
Årets fältstudier kring den biologiska mångfalden har genomförts hos Hökaklubben i Halmstad, Sövde flygfält (Sjöbo Flygklubb, Malmö Segelflygklubb, Skånska Gyrokopterklubben och Acroflyers modellflygklubb), Helsingborgs Modellflygklubb, Nordvästra Skånes Flygklubb och Feringe Flygplats (Feringe Flygklubb, Feringe Segelflygklubb, Feringe Jetmodellflygklubb och Smålands Fallskärmsklubb). Vi (jag, Nils Ryrholm, professor i Zoologi och miljökonsult Mikael Norén) kunde konstatera att alla fälten har goda möjligheter att öka den biologiska mångfalden, förslag på skötselråd kommer klubbarna att få i november.
Flygsportensutmaningar och möjligheter
Styrelsen samlades för styrelsemöte fredag och lördag, men vi inledde redan på torsdagen med flygaktiviteter i Borås. Alla som ville fick möjlighet att segelflyga. Vi gästades av Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och verksamhetscontroller Peter Eriksson. Exempel på några andra gäster som deltog var politikerna Linnea Kläth (MP) och Cecilia Andersson (C hon är regionpolitiker och sitter också i partistyrelsen nationellt dessutom ordförande i IK Ymer), Luftfartsverkets Patrik Bergviken och Niclas Wiklander, representanter från de lokala Borås flygsportföreningarna Segelflygklubben, Flygklubben och UL-flygklubben. Nils och Mikael var också kvar efter fältstudierna då de också ville se hur dte går för Bporås flygplats med arbetet med den biologiska mångfalden.
Vädret var tyvärr inte det bästa för att flyga men även om uppvindarna var få fick de som ville segelflyga göra detta, jag hoppas att vår ordförande Tina Acketoft nu ska prioritera upp aktiviteten att ta upp sitt segelflygcertifikat - det var glädje efter flygningen!
Vid 16-tiden samlades vi i Borås Segelflygklubbslklubbstuga för information. Det var allt ifrån samhällsnyttan, det undre luftrummet, hållbar flygsport, biologisk mångfald, avgifter till TS, luftfartslagar (EASA & TS), anläggningar, regionala föreningar, spridningstillstånd, ledarförsärjning, små föreningar, annan idrott exempel på flersektionsföreningar IK Ymer, m.m. Vill du kan du titta igenom delar av presentationsmaterialet här Pdf, 18.5 MB..
Dagen kändes riktigt lyckad!
Några veckor efter mötet släppte Luftfartsverket sin utredning kring det undre luftrummet som de redogjorde för på vårt informationsmöte. Du som flygsportare bör ta del av utredningen som du hittar här. Länk till annan webbplats.
Karl-Erik Nilsson, RF.s ordförande, valde att nämna oss i sitt "Vänligt meddelande till alla inom idrotten".