Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet

2023 års stipendiater heter Ann, Hedda och Kristina

Det var 20 sökande kvinnor till 2023 års Bertil Florman, Florman styrelsen utsåg tre stipendiater från vänster Hedda Thunell, Ann Hyvärinen och Kristina Norberg.

Ann Hyvärinen 33 år Motala Flygklubb/Östra Sörmlands Flygklubb.

Har segelflugit sedan 2006, då Ann var 16 år och hon kände direkt att segelflyg var något som jag verkligen tyckte om.
– Flygningen i sig kändes så naturlig och självklar att jag inte förstod varför jag inte börjat tidigare. Jag minns att jag frågade min pappa som också flyger varför han inte hade berättat att det var så här roligt tidigare, och det var så det började, berättar Ann som tills idag fått ihop ca 500 timmar segelflyg.

– I dagsläget när jag ser på mitt flygande känner jag att jag vill ge tillbaka något till den sport som skänk mig så mycket glädje över åren, och framförallt till den klubb där allt började. Jag vill därför gå en lärarkurs på Ålleberg för att utbilda mig till segelflyglärare för Östra Sörmlands Flygklubbs räkning. I en tid där antalet segelflyglärare blir allt färre och antalet aktiva segelflygare sjunker så känner jag att det är viktigt att hjälpa till och utbilda nya elever och visa dem vilken fantastisk sport vi håller på med. Jag vill ge fler människor chansen att uppleva den glädje jag kände när jag började flyga själv för första gången. Östra Sörmlands Flygklubb har haft en stadig ström nya elever de senaste åren men de behöver fler lärare som kan hjälpa till att utbilda dem.

Ann får 10 000 kr ur Bertil Florman fonden.

Hedda Thunell 22 år Stockholms Segelflygklubb.

Har större delen av sitt liv varit intresserat av flygfarkoster som nu har resulterat i intresse och certifikat i segelflyg. Utöver flygandet studerar Hedda tredje året som ingenjör i maskinteknik på Uppsala universitet. För att finansiera sitt flygintresse så sommarjobbar Hedda så mycket hon kan under sommaren då CSN-bidraget från skolan inte räcker till det.

År 2020 började Hedda med mitt segelflygscertifikat och har flugit varje säsong sedan dess på segelflygfältet i Långtora utanför Enköping.
– Hösten 2022 tog jag färdigt mitt certifikat. Under min utbildning har jag fått testa bland annat sträckflygning och aerobatics men vill utveckla min kunskap inom just sträckflygning. Under säsongen 2023 vill jag därför utvecklas i den sidan av sporten med hjälp av erfarna piloter från klubben och flyga själv. Men också genom att delta på en RST-vecka i klubben där fokus ligger på att utvecklas inom sträckflygning. För att i framtiden vill jag använda kunskaperna och testa att tävla, berättar Hedda.

Ett stipendium hade betytt väldigt mycket för mig och skulle resultera i att jag har möjlighet att flyga ännu mer i sommar än vad jag annars kan göra och därför möjliggöra att bli duktigare inom sträckflygning efter sommaren.

Hedda får 10 000 kr ur Bertil Florman fonden.

Kristina Norberg är 55 år Sundsvalls Flygsällskap

Kristina kom in i flygsporten på senare tid och har enbart haft sitt certifikat i ca 1 år.

– Jag vill bli duktig och kunnig i mitt flygande och det kräver övning och beslutsamhet. Att kunna få möjligheten att med ett stöd ytterligare kunna träna upp min kunskapsnivå vore en ynnest, berättar Kristina och fortsätter.

– Jag har turen att ha Håkan Carlsson som del i min klubb och som sådan har han lagt ut flera olika navigeringskartor i området som jag planerar att använda för att stärka min kunskap och skicklighet. De kartorna har en flygtid på 40 min och längre och skulle vara ett utmärkt redskap att fortsätta min träning från. Min dröm är att i framtiden kunna tävla precisionsflygning men i dagsläget är att höja min kunskapsnivå prioritet.

Kristina har varit delaktig i Sundsvalls Flygsällskaps styrelse under flera år redan innan certet var klart.

Kristina får 10 000 kr ur Bertil Florman fonden.

Läs mer om Bertil Flormans stipendium och hur du som kvinna kan söka stipendiet.. Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-07-05

Senast uppdaterad: 2023-07-05

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp