Gå till innehåll
Svenska Segelflygförbundet
Svenska Segelflygförbundet

Olika uppvindar/energi

Segelflygarna är inte beroende av vind för att hålla sig uppe även om vinden kan skapa uppvindar. Men hur kan då ett flygplan utan motor hålla sig uppe i timmar utan att "falla ner"?


Självklart sjunker segelflygplanet åter mot marken efter att ha bogserats upp. Det är upp till piloten att finna uppvindarna. Naturen erbjuder flera former av uppvindar, de vanligaste är termik, hang och vågor.

Termik

Termik uppstår genom att solen värmer upp markytan. Några områden blir mer uppvärmda än andra och luften strax ovan marken blir på motsvarande ställen varmare än runt omkring. Varm luft är lättare än svalare luft och stiger därför uppåt. När luften har stigit tillräckligt högt bildar den ofta ett stackmoln som därmed visar segelflygaren vägen till uppvinden. Genom att flyga från stackmoln till stackmoln kan segelflygaren tillryggalägga många mil!

Hang- och vågvind

Hangvind orsakas av att vinden pressas uppåt mot åsar och fjäll. Hangvinden används för att flyga framför åsen där vinden är på väg uppåt.

På baksidan av fjället kan det bildas stillastående vågor med vind i ett berg- och dalbanemönster, som under gynnsamma förhållanden kan utbreda sig till över 10.000 meters höjd. Håller man sig på vågfronten kan man följa med flera tusen meter upp.

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-12-07

Författare: Leo Lundgren


Postadress

Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress

Segelflygskolan Ålleberg 1
521 97 Vartofta

Kontakta oss

0515-371 51
info@segelflyget.se