Gå till innehåll
Svenska Segelflygförbundet
Svenska Segelflygförbundet

Hur är din flygtrim?

En pilots flygtrim är bland de viktigaste faktorerna som kan bidra till en lyckad flygtur eller i värsta fall en incident. Här finner du ett bra sätt att uppskatta ditt eget flygtrim.

Vi uppmanar alla segelflygare att hålla sig i god flygtrim. Tag gärna hjälp av nedanstående flygtrimsbarometer. För att du ska kunna anses vara i god flygtrim så skall du hålla dig på grön nivå i bilden.

Tolkningstips

Vad kan jag göra om jag är på gul nivå?

Om du uppfyller förnyelsekraven och du känner att du flyger tillräckligt bra utan hjälp så se till att flyg mer!

Om du känner dig minsta osäker så tag hjälp av en segelflyglärare för att få lite tips och kanske lite extra barlast på flygturen. Det finns flera som gärna hjälper dig i din förening, grannklubb eller på Ålleberg.

När du fått hjälp att känna dig trygg i din flygning är det viktigt att du fortsätter flyga så att du håller en god flygtrim.

Vad kan jag göra om jag är på röd nivå?

Du flyger på tok för lite! Tag hjälp av en segelflyglärare för att till att du kommer tillbaka till god flygtrim!

Tänk på att det inte är fel att ta hjälp av erfarna segelflygare även om regelverket säger att du inte behöver. Du ska känna dig trygg i ditt segelflygande och det finns gott om segelflygare som vill hjälpa dig med detta och som kan dela erfarenheter av hur de själva hanterat liknande situationer!

Kontrollstart

En lärare kan alltid genomföra kontrollstarter med dig, oavsett om du möter förnyelsekraven för ditt certifikat eller ej. Segelflyget rekommenderar att du gör en kontrollstart med lärare enligt följande:

  • Om du har mindre än 50 flygtimmar totalt och inte har flugit de senaste två månaderna.
  • Om du har mindre än 100 flygtimmar totalt och inte har flugit de senaste fyra månaderna.
  • Om du har mindre än 150 flygtimmar totalt och inte har flugit de senaste sex månaderna.

Har du mer än 150 flygtimmar rekommenderar vi dig att göra en kontrollstart med lärare om du haft ett uppehåll från flygningen på mer än sex månader. Mångs flygklubbar har även krav egna på att en kontrollstart skall göras i början av varje säsong.

Förnyelsekrav

På sidan om förnyelsekrav kan du se en sammanställning av hur mycket och vilken typ av flygning du måste uppnå för att hålla behörigheten i ditt certifikat aktiv. Observera att detta är minimikrav och inte betyder att man har god flygtrim.

Publicerad: 2022-12-22

Senast uppdaterad: 2022-12-22

Författare: Leo Lundgren


Postadress

Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress

Segelflygskolan Ålleberg 1
521 97 Vartofta

Kontakta oss

0515-371 51
info@segelflyget.se