Gå till innehåll
Sveriges Modellflygförbund
Sveriges Modellflygförbund

När man har kommit över nybörjarstadiet så söker man ofta nya utmaningar. Looping och roll brukar vara de två första manövrar som man lär sig. Så man kan säga att nästan alla modellflygare flyger lite konstflyg även om man inte är med och tävlar. Ifall fantasi tryter lite när man står och flyger och man vill göra fler manövrar, då kan vi rekommendera att gå in på www.F3A. Länk till annan webbplats.s Länk till annan webbplats.e Länk till annan webbplats.och www.mini-iac Länk till annan webbplats.. Länk till annan webbplats.s Länk till annan webbplats.e Länk till annan webbplats. även om man inte är intresserad av att börja tävla. Här hittar man deras flygprogram med många roliga krumelurer som man kan göra uppe i luften.

Lite närmare beskrivning utav vissa manövrar kan ni hitta på :www.rcflygskola.se

I F3A behöver modellen inte ha någon fullskala förebild. Man har med andra ord fria händer att konstruera planet hur man vill för att få just de flygegenskaperna man är ute efter. Det gör att F3A plan är extremt lättflugna. Det är däremot långt ifrån ett nybörjarplan. Men ett mindre F3A plan med 1,4 meter i spännvidd fungerar utmärkt som andra modell.Max storlek på ett F3A plan är 2x2 meter och max 5 kilo. Plan flyger i allmänhet bättre ju större de är, så alla tangerar maxgränsen på längden. Däremot så brukar spännvidden vara något mindre. Detta för att få bättre egenskaper vid kvick roll.

F3A har 3 klasser:

F3A Sport: Detta program har de minst komplicerade manövrarna. Plan i 40 till 90 storlek är vanligast förekommande på tävlingar.F3A Nordic: Detta är vad det låter, vi har ett gemensamt flygprogram i Norden och även nordiska mästerskap. Programmet är lite svårare och kräver en lite mer erfaren pilot. På tävling så brukar de flesta ha fullstora F3A plan, men det går alldeles utmärkt med ett plan som är ca 1,7 meter långt också. F3A: Detta är den översta klassen och här flyger man ett program som FAI tar fram. Det är med andra ord samma program över hela värden. Det finns både europamästerskap och världsmästerskap. Sverige har 3 platser i dessa tävlingar och vem som skall få representera oss avgörs på våra nationella tävlingar

F3P-C ett instegsprogram som är lite enklare, har Riksmästarstatus.

F6A: AeromusicalFlygs med flygplan max 2x2m och 5kg.Flyger till ett egen sammansatt 4 minuters progam till musik.Har skapats för att kunna erbjuda en tävlingsklass som ger mer showfaktor. Den tävlas internationellt under sk World Air Games. Det finns filmer från WAG 2009 Turin på bl a. www.youtube.comLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. F6B: Inomhus AeromusicalMan flyger till ett egen sammansatt flygprogram med musik med en flygtid på 2 min.Har skapats för att kunna erbjuda en tävlingsklass som ger mer showfaktor. Den tävlas internationellt under sk World Air Games.

Publicerad: 2022-10-31

Senast uppdaterad: 2023-12-12

Författare: Lars Ekstedt