Gå till innehåll
Stockholms Flygsportförbund
Stockholms Flygsportförbund

Sista årsmötet (?)

Välkomna på årsmöte för Stockholms Flygsportförbund, tisdag 19 mars kl 18:30. Mötet hålls även i år som videokonferens i appen Zoom. Länk kommer att sändas ut några dagar i förväg.

Det här kanske blir det sista årsmötet för Stockholms Flygsportförbund. Det är nämligen förändringar på gång inom Flygsport. Distrikten kommer att göras om under året, så det som idag heter Stockholms Flygsportförbund (egentligen Stockholms och Gotlands Flygsportförbund) försvinner och ingår i ett distrikt för hela Svealand. Det blir alltså bara tre distrikt i landet. Det är ett sätt att kraftsamla och försöka få till fungerande distrikt i hela landet. Det kommer att finnas en person vald i den nya styrelsen för vart och ett av de tidigare distrikten vilka som ni vet baseras på idrottens indelning som är en blandning av läns- och landskapsgränser.

Flygsportdistrikten har diskuterats i över 40 år utan att något gjorts. Redan 1981 gick en remiss ut, som faktiskt föreslog något i stil med det som nu är aktuellt. Men denna gång har Svenska Flygsportförbundets styrelse satt ned foten. Flera andra idrotter har gjort liknande förändringar. Inte ens hos oss är distriktet särskilt levande om vi ska vara ärliga, så det här känns som rätt sak att göra.

Samtidigt finns ett stort intresse från idrottsdistriktet, alltså RF-SISU Stockholm att vi fortsätter vår relation med idrotten i Stockholm, som varit mycket uppskattad och bland annat ledde till den stora rapporten om friluftsidrott som släpptes i juni i fjol.

Vi har försökt få till att vi ska uppdatera vårt dokument ”Flygsportens prioriteringar” från 2017, men responsen har varit klen. Ska vi ändå anstränga oss och få ihop något? Det är ju en del som förändrats på arenasidan.

  • Vi har släppt försöken att skapa ett nytt motorflygfält. Kan det istället finnas möjligheter att åter komma in på Bromma när den tunga linjetrafiken minskat? Kan det finnas intresse av att utveckla Skå-Edeby så banorna alltid går att använda, även en blöt vinter?
  • För modellflyg, på södra sidan stan verkar klubbarna leva på rivningskontrakt. Skulle det finnas intresse av att kraftsamla och finna en permanent lokalisering för klubbarna i Huddinge, Haninge, Botkyrka m.fl så det är lönt att bygga en finare anläggning?
  • För skärm & häng, hur blir det med Ullna och småbackarna runt stan? Det verkar ju någorlunda lugnt med Barkarby nu, där fyra flygsportgrenar plus EAA delar på de lokaler som finns kvar och har tillgång till verksamhetsytor. Men även där skulle vi också vara tydligare om vad föreningarna ser långsiktigt för att kunna få stöd av idrottsdistriktet.
  • Ballong, vilka start och landningsplatser finns kvar i närområdet? Vad kan göras?

Det här kan vi prata om på årsmötet.

För att ni ska förstå hur bra det är att ha bra relation med idrottsdistriktet och arbeta in ett ”flygsport-varumärke” vill jag påminna om att skärmflyg fått anläggningsbidrag på tre kvarts miljon genom åren. Det är inte bortkastad tid att delta i idrottsgemenskapen.

Årsmöteshandlingarna hittar du i Dokumentarkivet under årsmöten.

Publicerad: 2024-03-12

Senast uppdaterad: 2024-03-12

Författare: Björn Hårdstedt

Postadress

Stockholms Flygsportförbund


Fakturaadress

Stockholms Flygsportförbund

Kontakta oss

+46 706682720
stockholm@flygsport.se