Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
Här ses flygfältets norra del fotad mot söder. Här syns hur viktigt det är att spara en remsa som får blomma och utgöra nektar- och pollenresurs för områdets insekter. Och blir det många insekter finns gott om föda åt insektsätande fåglar och så vidare. Det är alltså oerhört viktigt för den biologiska mångfalden att skapa dessa blomsterrika marker som flygfältet erbjuder. Foto: Thomas Strid.

Här ses flygfältets norra del fotad mot söder. Här syns hur viktigt det är att spara en remsa som får blomma och utgöra nektar- och pollenresurs för områdets insekter. Och blir det många insekter finns gott om föda åt insektsätande fåglar och så vidare. Det är alltså oerhört viktigt för den biologiska mångfalden att skapa dessa blomsterrika marker som flygfältet erbjuder. Foto: Thomas Strid.

Ludvika sportflygfält - en oas för biologisk mångfald!

Tänk dig en plats där biologisk mångfald frodas, en oas mitt i en värld av mänsklig aktivitet. En plats där hotade arter finner en fristad där de kan både överleva och utvecklas fritt. Denna oas finns närmare än du tror - bara en dryg mil utanför centrala Ludvika: nämligen Ludvika flygplats.

Naturcentrum AB genomförde under 2023 en omfattande naturinventering av Ludvika flygplats på uppdrag av Svenska Flygsportförbundet. Resultatet var minst sagt imponerande - hela 873 arter identifierades, vilket gör flygfältet till en riktig hotspot för biologisk mångfald! Detta är en otrolig ökning från de 128 arter som man tidigare kände till från området.

Vad är det då som gör flygfältet så speciellt? Jo, det är kombinationen av öppna, hävdade marker och en öppen myr som skapar perfekta förutsättningar för många olika arter. Flygfältets verksamhet är både nyckeln och förutsättningen för att skapa och bevara dessa värdefulla ängsmiljöer.

– Många kanske först tänker på avgaser och flygskam när de hör talas om flygplan. Men den negativa effekten av några hobbypiloters flygningar är liten i jämförelse med den enorma vinsten för den biologiska mångfalden. Vi ser tydliga bevis på hur viktiga dessa blomsterrika marker på flygfältet är, säger professor Nils Ryrholm, som varit involverad i diskussionen om upplägget för inventeringen.

– Ludvika flygplats är ett utmärkt exempel på hur flygverksamhet och biologisk mångfald kan samexistera, fortsätter Ryrholm. Genom att fortsätta vårda och skydda flygfältet kan vi säkerställa att det förblir en fristad för både flygentusiaster och en rik biologisk mångfald.

Sammanfattning av vad som hittades under inventeringen:

  • Kärlväxter: 118 arter
  • Lavar: 4 arter
  • Svampar: 86 arter, inklusive fyra nya arter
  • Skalbaggar: 191 arter
  • Tvåvingar: 323 arter
  • Halvvingar: 4 arter
  • Steklar: 53 arter
  • Fjärilar: 45 arter
  • Gräshoppor och vårtbitare: 7 arter
  • Spindlar: 1 art
  • Fåglar: 39 arter, varav åtta rödlistade
  • Grod- och kräldjur: 2 arter

Rödlistade arter? Ja, det stämmer! Hela 19 arter hittades under inventeringen, vilket visar hur viktigt flygfältet är för att bevara hotade arter. Bland dessa kan nämnas den skygga tornseglaren, den färggranna spillkråkan och den sällsynta ängsmetallvingen.

Naturinventeringen skedde under 2023 där flygfältet besöktes sex gånger från maj till september. Vid det första besöket placerades fällor för insektfångst ut. Besöken anpassades så att de skulle genomföras vid bästa lämpliga väderlek för insekter. Om ytterligare grupper av ryggradslösa djur och svampar mm inventeras noggrannare kan det kända artantalet på flygplatsen mer än fördubblas, vilket visar på platsen stora biologiska potential.

Huvudsakligen har inventeringarna utförts av projektledaren Thomas Strid på Naturcentrum AB. I projektet har även flera av landets främsta artexperter medverkat både med fältarbete och/eller för artbestämning av insamlat material.

Projektet är en del i att arbeta mot Riksidrottsförbundets hållbarhetsramverk och ambitionen att lyfta den biologiska mångfalden kring idrottsytor.

Fullständiga artinventeringsrapporter

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Norberg sportflygfält naturinventering.pdf Pdf, 14.2 MB. 14.2 MB 2025-03-12 13.36
Ludvika sportflygfält naturinventering.pdf Pdf, 12.6 MB. 12.6 MB 2025-03-12 13.36
MSK0098 Hansta Hägerstalund PM Insekter Stenmark 2023-11-26.pdf Pdf, 3.9 MB. 3.9 MB 2025-03-12 13.36
Här ses flygfältets norra del fotad mot söder. Här syns hur viktigt det är att spara en remsa som får blomma och utgöra nektar- och pollenresurs för områdets insekter. Och blir det många insekter finns gott om föda åt insektsätande fåglar och så vidare. Det är alltså oerhört viktigt för den biologiska mångfalden att skapa dessa blomsterrika marker som flygfältet erbjuder. Foto: Thomas Strid.

Publicerad: 2025-06-08

Senast uppdaterad: 2025-06-08

Författare: Ludwig Persson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp