Gå till innehåll
Sveriges Modellflygförbund
Sveriges Modellflygförbund

Anna Grönvall

Sekreterare

Södra Dalarnas RFK
F7b

Anna Grönvall – Modellflyg

Anna Grönvall - Sveriges enda världsrekordhållare i Modellflyg! (F7b) (...och alla rätt i provet för Drönarkortet, till skillnad från andra styrelseledamöter!)

Jag har inte hållit på med modellflyg så länge så jag har fortfarande mycket att upptäcka!

Det var för ungefär 5 år sedan som jag ramlade in bland modellflyg i och med att jag träffade Tomas Leijon som haft modellflyg i sitt liv sedan barnsben. Nyfiken som jag är så har jag sedan dess varit med ute på flygfält, åkt till Bosön på inomhusflygningar och lyssnat på mycket modellflygsdiskussioner.

Självklart har jag även testat själv! Jag har främst flugit inomhus – för det känns ju lite läskigt att flyga utomhus 😊.

Med Tomas i mitt liv har jag även fått chansen att följa med på Speedtävlingar till både Tyskland och Frankrike vid ett flertal tillfällen, vilket har varit fantastiskt spännande! Att vara på plats bland de snabbaste piloterna i världen när det gäller radiostyrda el-modellflygplan och se hur de arbetar för att optimera och lyckas utmana både material och miljö för att hela tiden flyga lite snabbare har verkligen varit fascinerande.

Men det där med att flyga snabbt är inte riktigt något jag själv fastnat för att göra själv – utan snarare tvärsom. Mitt hjärta klappar istället extra för radiostyrda luftskepp! De är ju alldeles ljuvliga när de snarast svävar fram i luften. Man blir helt enkelt glad när man ser luftskepp! Jag älskar utmaningar och vill såklart ha rekord – vilket jag nu lyckats med! Jag har inte bara svenskt och nordiskt rekord utan även FAI-godkänt världsrekord med mitt luftskepp Piruetta!

Nyfikenheten har fått mig att ge mig ut och besöka Karlskoga Jetpower, Storskalträffen i Arboga, Dronerace i Södertälje, Söderhamnsträffen, linspeed tävling i Västerås, Pylon-tävlingar i Säter. Jag har provat på linflyg (ojoj vad snurrig man blir!), F1A i Norberg och vanligt radioflyg.

Men det finns ju en massa fler grenar att utforska!

Publicerad: 2022-11-15

Senast uppdaterad: 2022-11-18

Författare: Lars Ekstedt